TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Hulusi Akar, S-400 konusunun bir şekilde çözüleceğini söyledi. Akar, bu konuda birtakım gelişmeler beklediklerini, umduklarını ve temenni ettiklerini belirtti. Akar, S-400 konusunun sonunda önemli ve pozitif gelişmeler olacağını nitelendirdi. F-35 programının durdurulmasının gerekçesinin S-400 olduğunu, bu sorunun kalkmasıyla F-35'lerin doğrudan başlayacağını ifade etti.
Çeşitli temaslarda bulunmak üzere ABD'de bulunan Akar ve Komisyon Üyeleri, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği konutunda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Akar, Washington ziyaretleriyle ülkeler arasındaki diyaloğu güçlendirmeye ve karşılıklı güveni pekiştirmeye önem verdiklerini söyledi. Beraberlerindeki heyetle ABD Kongre üyeleri ve farklı düşünce kuruluşlarıyla görüşmeler yaptıklarını belirten Akar, savunma ve güvenlik konularının ABD ile ilişkilerindeki en önde gelen konulardan biri olduğunu kaydetti. Görüşmelerde işbirliğini bölgesel ve küresel gelişmeler kapsamında ele aldıklarını ve son derece pozitif, yapıcı bir atmosferde gerçekleştiğini aktardı.
Akar, askeri, savunma ve bilimsel anlamda Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin her zamankinden çok daha önemli olduğunu muhataplarına ilettiklerini belirtti. Ankara NATO Zirvesi'nin başarısı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki ilişkilerin ziyaret için olumlu bir zemin oluşturduğuna dikkati çekti. Akar, görüşmelerinde Türkiye-ABD arasındaki savunma, güvenlik ve işbirliğinin sadece iki ülke için değil, NATO'nun caydırıcılığı ve Avrupa Atlantik Güvenliği açısından da stratejik öneme sahip olduğunu dile getirdi.
Akar, başlangıçtan itibaren karşılıklı bilgi ve tecrübe alışverişi yaparak sorunları uzatmadan çözmeye çalıştıklarını vurguladı. ABD ile karşılıklı saygı, ortak çıkarlar ve stratejik vizyon temelinde işbirliğini geliştirmeye çalışacaklarını ifade etti.
S-400 Konusu Bir Şekilde Çözülecek
ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA), S-400 ve F-35'e ilişkin Akar, liderlerin bu konuda görüşmeler yaptığını ve belli bir çerçeve çizildiğini belirtti. Akar, S-400'ün BAE'ye gittiği gibi iddiaları reddetti. Konunun bir an önce çözülmesi için mutabakat sağlandığını ve yakın zamanda bazı gelişmelerin olabileceğini, aradaki sıkıntının çözüleceğini kendileriyle konuştuklarını söyledi. ABD'nin kendi kanallarından aldığı bilgiler çerçevesinde kendilerine pozitif cevaplar verdiğini aktardı.
Akar, S-400 konusunun bir şekilde çözüleceğini, bu konuda birtakım gelişmeler beklediklerini, umduklarını ve temenni ettiklerini yineledi. S-400 sorunu çözüldüğünde F-35 programının doğrudan başlayacağını belirtti. F-35 konusunda Türkiye'nin elinin güçlü olduğunu, çünkü F-35'in bin parçasını yapan bir ülke olduklarını ifade etti. Bu konuyu bir şekilde çözeceklerini ve çözülecek gibi göründüğünü söyledi.
Akar, Türkiye'deki hava savunma sistemlerine yönelik Çelik Kubbe Projesi üzerinde çalışmaların devam ettiğini aktardı. NATO ve ikili anlaşmalar kapsamında bir-iki Patriot bataryasının Türkiye'ye geldiğini veya gelmekte olduğunu belirten Akar, bu konuda farklı ülkelerle de görüşmelerin sürdüğünü kaydetti.
Akar, ABD'nin Türkiye'nin müttefiki olduğunu ve ABD ile çalışmaya gayret gösterdiklerini vurguladı. İsrail'in ABD'de Türkiye karşıtlığı yapmaya çalıştığına ilişkin şunları söyledi:
"Amerika'nın dikkat etmesi gereken konuları var. Bir dost olarak kendilerine, bu İsrail konusunu, İsrail'in çok şımarık davrandığını, İsrail'in Amerika'yı istismar ettiğini, İsrail'in Amerikan parasıyla birtakım işler yapmaya çalıştığını, binlerce insanın ölümüne sebep olduğunu, 70 binden fazla insanın ölmesine sebep olduğunu, binlerce gazeteci, binlerce sağlık personeli, binlerce Birleşmiş Milletler personelini olduğunu, dolayısıyla Amerika'nın bu konuda artık İsrail'in bu şımarıklığına bir 'dur' demesi gerektiğini, bölgedeki istikrarın, bu çatışmanın yayılmasının önlenmesi bakımından da bunun şart olduğu, bir şekilde bunun tedbir alması gerektiğini de ifade ettik."
















Yorumlar
…Yorumlar yükleniyor…