Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Ali Hamza Pehlivan, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 27. yılı dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. Pehlivan, "1999 yılında 3 arama kurtarma birliği vardı ve yüzlerle ifade edilebilen rakamlardaydı. Ama bugün itibarıyla 175 bin arama kurtarma personeli bulunuyor." dedi.
Marmara Bölgesi'ndeki birçok ili etkileyen depremde 18 binden fazla vatandaş hayatını kaybetti, yaklaşık 50 bin kişi yaralandı. Pehlivan, bu büyük afetin ardından afet yönetiminde yeni bir anlayışın ve kurumsal kapasitenin yeniden şekillendirilmesinin zorunlu hale geldiğini ifade etti.
Pehlivan, 2007'de Bina Deprem Yönetmeliği'nin güncellendiğini hatırlattı. AFAD'ın 1999'da mevcut olmadığını belirten Pehlivan, o dönemde İçişleri Bakanlığı bünyesinde Sivil Savunma Genel Müdürlüğü, Bayındırlık bünyesinde ise Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün bulunduğunu kaydetti. 2000'li yıllardan sonra Başbakanlık bünyesinde Afet Acil Durum Yönetim Genel Müdürlüğü kuruldu. 2009 yılında ise tüm bu genel müdürlükler tek çatı altında toplanarak AFAD oluşturuldu.
AFAD'ın kuruluşuyla afetlerdeki "kriz yönetimi" anlayışından "risk odaklı bir yönetim" anlayışına geçildi. Bu sayede kapasitenin önemli ölçüde arttığını vurgulayan Pehlivan, 1999'da yüzlerle ifade edilen 3 arama kurtarma birliğinin bugün 175 bin personele ulaştığını sözlerine ekledi.
Afet Yönetiminde Yerli ve Milli Yazılım
Pehlivan, afet yönetiminde yerli ve milli ekipmanların yanı sıra yazılım ve dijital uygulamaların kullanımına yönelik çalışmalara da değindi.
Vatandaşlara yönelik dijital uygulamaların da bulunduğunu belirten Pehlivan, İçişleri Bakanlığı'nın HAYAT 112 Acil uygulamasında AFAD'a özel bir bölüm olduğunu söyledi. Bu bölümden toplanma alanları, ihbar ve eğitim materyallerine ulaşılabiliyor. Ayrıca AFAD Deprem Mobil uygulamasıyla vatandaşlar tehlike haritalarına ve en yakın toplanma alanlarına erişebiliyor.
Pehlivan, önümüzdeki 5 yıl içinde afetlerde kullanılan ekipman, araç gereç, yazılım ve teknolojilerin yerlileştirilmesi çalışmalarının devam edeceğini vurguladı.
Afet farkındalığını artırmaya yönelik eğitim faaliyetlerinin yoğunlaştırılacağını belirten Pehlivan, Milli Eğitim Bakanlığı ile yürütülen Afet Farkındalık Eğitmeni uygulamasıyla 20 bin öğretmene ulaşıldığını aktardı. YÖK ile imzalanan protokol kapsamında ise 208 üniversitede eğitim, tatbikat ve afet projeleri gerçekleştiriliyor. Pehlivan, okullar, mahalleler ve köylerdeki çalışmalarla her yıl 5-6 milyon vatandaşa ulaşmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.










Yorumlar
0 yorumBu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!