Kırklareli'nde yaşayan 35 yaşındaki Ayşe Çalış, 4 çocuğuna derslerinde yardımcı olmak için Sosyal Dayanışma Merkezinde (SODAM) açılan okuma yazma kursuna katıldı.

Eğitim hayatına devam edemeyen Çalış, günlük yaşamdaki zorlukları aşmak ve çocuklarının eğitimine destek olmak amacıyla Kırklareli Sosyal Dayanışma Merkezi'nin imkanlarından faydalandı.

Merkezdeki okuma yazma kursuna katılan Çalış, öğretmeninin desteğiyle kısa sürede okuma ve yazmayı öğrendi.

Çocuklarına derslerinde yardımcı olmaya başlayan Çalış, öğretmenlerin verdiği formları da artık kendi başına doldurabiliyor. Bu başarısının ardından eğitimini sürdürme kararı aldı.

Açık Öğretim Ortaokuluna kaydını yaptıran Çalış, bir yandan çalışırken diğer yandan eğitimine devam ediyor. Yeni hedeflerinin peşinden kararlılıkla ilerliyor.

Okuma yazma öğrenmesiyle Çalış'ın günlük yaşamı kolaylaştı ve kendine olan güveni arttı.

Çalış, eğitim almadığı dönemde hayatın hemen her alanında zorluklarla karşılaştığını belirtti.

Çocuklarının eğitimi konusunda yaşadığı güçlüklerin kendisini okuma yazma öğrenmeye yönelttiğini ifade eden Çalış, şunları söyledi:

"Okuma yazma bilmeyince çocuğun bir şey soruyor, yazamıyorsun, bilmiyorsun. Önceden cevap veremiyordum. Okulda öğretmen çağırıyordu, form dolduramıyordum. Şimdi ise formları rahatlıkla doldurup oğluma gösteriyorum. O yüzden her şey çok güzel oldu benim için, öz güvenim yerine geldi."

İlk harfleri okumaya başladığı andaki heyecanını unutamadığını anlatan Çalış, çocuklarının "Başardın anne" sözleriyle kendisini kutladığını kaydetti. Çocuklarının desteğinin motivasyonunu artırdığını dile getirdi.

Sosyal Dayanışma Merkezinde kadınlara sunulan imkanların kendisi için önemli bir fırsat olduğunu vurgulayan Çalış, şöyle konuştu:

"Devletimizin sağladığı imkanlar var. Anneler çocuklarını kreşe bırakıp bu eğitimleri alabilirler. Kaç yaşında olursa olsunlar gelsinler, hayatlarını kurtarsınlar, okuma yazma öğrensinler. Okuma yazma olmayınca işe bile giremiyorsun. Ben 35 yaşındayım, kendimi ortaokula yazdırdım ve çalışıyorum. Bundan sonraki hedefim ortaokulu bitirip yeni hedeflerimin peşinden gitmek."

Okuma yazma öğretmeni Şengül Koyuncu, Çalış'ın çocuklarına destek olma isteğiyle çıktığı eğitim yolculuğunda büyük bir kararlılık gösterdiğini belirtti.

Çalış'ın okuma yazmayı öğrendikten sonra Açık Öğretim Ortaokulunda eğitimine devam etmesinin gurur verici olduğunu söyleyen Koyuncu, onun başarısının merkezdeki diğer kadınlara da örnek olduğunu ifade etti.

Koyuncu, "Ayşe'nin bu başarısı merkezimizdeki diğer kadınlara da büyük bir örnek oldu. Eğitim almanın, öğrenmenin yaşı olmadığını, azmedildiğinde nelerin başarılabileceğini gösterdi. Öğrencimizin her zaman yanında olduk, bundan sonraki süreçte de destek vermeye devam edeceğiz." dedi.

Ayşe Çalış: Çocuklarım için okuma yazma öğrendim, hayatım değişti
Ayşe Çalış: Çocuklarım için okuma yazma öğrendim, hayatım değişti
Ayşe Çalış: Çocuklarım için okuma yazma öğrendim, hayatım değişti
Ayşe Çalış: Çocuklarım için okuma yazma öğrendim, hayatım değişti