
Ha-ber.comHa-ber.comGüncellendi: 17 Temmuz 2026
Ha-ber.com
Rus askeri yetkililerine göre Rusya, Suriye'nin Tartus limanındaki donanma üssünü genişletiyor ve limanın gemi onarım tesislerini güçlendirmek için bir yüzer iskele inşa etmeyi planlıyor.
Rusya’nın bu hamlesi, ordunun Hmeymim hava üssündeki pistlerden birini genişleterek Doğu Akdeniz'deki askeri varlığına eklemesinden yalnızca birkaç hafta sonra geldi. Rus TASS haber ajansının askeri yetkililere dayandırdığı haberine göre, yüzer iskelenin önümüzdeki yıl tamamlanması planlanıyor.
Batılı askeri yetkililere göre, Tartus üssündeki onarım tesislerinin iyileştirilmesi, Rus donanmasının bakım için Karadeniz'deki tesislerine gemi göndermek zorunda kalmasını önleyecek.
Tartus'taki donanma tesisinin Rusya tarafından, Beşar Esat hükümetinden kiralanmasının ardından dört yıl önce bu tesis resmen üs olarak değil, Malzeme-Teknik Destek Noktası olarak sınıflandırılmıştı.
Bu durum 2017'de Suriye ve Moskova arasında yapılan ve Esat'ı desteklemek amacıyla Suriye'de askeri bir operasyon başlatan, böylece ülkenin büyük kısmında kontrolun isyancılardan geri alınmasını sağlayan anlaşmanın ardından değişti. Anlaşma, Rusya'nın deniz tesisini 49 yıl boyunca ücretsiz kullanmasına izin veriyor ve Kremlin'e üs üzerinde egemenlik yetkisi tanıyor.
Anlaşma ayrıca Rusya'nın, nükleer enerjili gemiler de dahil bir düzine savaş gemisini, Kremlin'in eski Sovyetler Birliği dışında sahip olduğu tek donanma tesisi olan Tartus'ta tutmasına izin veriyor.
Tartus ve yakınındaki Lazkiye vilayetinde bulunan Hmeymim hava üssü, Rusya'nın Esat yanlısı askeri müdahalesinin ana merkezleriydi. Bir Rus askeri sözcüsü Çarşamba günü Moskova'da gazetecilere verdiği demeçte, Hmeymim üssünden çıkan Rus savaş uçaklarının 23 Nisan'dan bu yana 338 “teröristi” öldürmek için Suriye hükümet güçlerine yardım ettiğini bildirdi.
Suriye'de hükümet yanlısı birliklerin Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri’nin desteğiyle, Suriye çölünde arama ve keşif görevlerine devam ettiğini kaydeden sözcü, ‘‘23 Nisan'dan bu yana toplam 228 terörist grup üyesi öldürüldü ve 44 kişi yakalandı, 20 araç ele geçirildi ve altısı imha edildi, 38 tesis ve 45 sığınak yıkıldı” diye konuştu.
Oxford Üniversitesi uzmanlarından Diana Galeeva'ya göre, Rusya 2015 yılından bu yana, kayda değer bir dönüm noktası olan Suriye İç Savaşı'nda askeri müdahaleye geçişle birlikte Ortadoğu'da giderek daha ileriye dönük bir rol üstlenmeye başladı.















Yorumlar
0 yorumBu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!