
Ha-ber.comHa-ber.comGüncellendi: 10 Temmuz 2026
Ha-ber.com
2014 yılında yazdığı bir haberinde AKP Bitlis milletvekili Vahit Kiler’e “kurt siyasetçi” dediği gerekçesiyle hakkında hakaret davası açılan ve para cezasına çarptırılan Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül, para cezasını ödemeyi reddedince tutuklandı.
Kendisine ait internet sitesinde, Bitlis’te yapılan 450 milyon dolarlık “Jeotermal Enerji Projesi”nde yolsuzluk yapılacağını yönünde iddiaları kaleme alan ve dönemin AKP Bitlis milletvekili Vahit Kiler’e “kurt siyasetçi” dediği için hakkında dava açılan Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül, Tatvan 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandı.
2015 yılında karara bağlanan davada Aygül, “basın yoluyla hakaret etmek” suçundan 1,500 TL adli para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, hükmün açıklanmasını geri bırakma kararı da verdi. Mahkemeler tekrar suç işlemeyeceği kanaatine vardığı sanığın duruşmadaki tutum ve davranışlarını, kişilik özelliklerini göz önüne alarak hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verebiliyor.
Ancak daha sonra yaptığı başka bir haber nedeniyle hakkında açılan davadan da ceza alan Aygül’le ilgili bu karar da bozuldu.
Aygül, “Bu davadan ceza almak basın ve ifade özgürlüğü açısından çok acı bir durum, kabullenemiyorum” diyerek para cezasını ödemeyi reddedince, hakkında tutuklama kararı verildi.
Kararın ardından hakkında yakalama kararı çıkarılan Aygül başka bir mahkemesi için gittiği Bitlis Adliyesi’nde gözaltına alındı. Aygül adli işlemleri tamamlandıktan sonra Tatvan Cezaevine gönderildi.
Tutuklanmadan önce Youtube kanalından bir açıklama yapan Aygül, cezanın kabul edilebilir olmadığını söyledi. Aygül, “Bu dava kesinlikle Anayasa Mahkemesinden ya da İnsan Hakları Avrupa Mahkemesinden dönecek bir dava. Tamamen kamu menfaati gözetilerek yapılan ve kesinlikle eleştiri sınırları içinde kalan ifadeler yüzünden ceza almış olmayı kabullenemiyorum. Bu karara boyun eğmek benim mesleğime duyduğum saygıyı zedeleyecektir. Mahkemenin bu kararına karşı sivil itaatsizlik hakkımı kullanıyorum, adli para cezasını ödemiyorum” dedi.
Cezaevi önünde açıklama yapan Aygül’ün avukatı Burhan Aksoy cezanın basın ve ifade özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik olduğunu ifade ederek, “Müvekkilim adli para cezasını ödemeyerek ve seçenek yaptırımları kabul etmeyerek bu cezayı teşhir etmek için bu kararı aldı. 1500 TL adli para cezası 75 gün hapis cezasına tekabül ediyor. Ödenmesi durumunda tahliye işlemi gerçekleşecek. Ödeme zamanı ve dolayısıyla hapis cezasının ne kadar süreceği müvekkilimin vereceği karara bağlıdır” dedi.















Yorumlar
0 yorumBu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!