
Ha-ber.comHa-ber.comGüncellendi: 10 Temmuz 2026
Ha-ber.com
Rusya lideri Vladimir Putin'in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a "Gaz tedarikinde en güvenli güzergah Türkiye. Avrupa'ya gaz iletmek için, Türkiye'de bir doğalgaz merkezi kurabiliriz" önerisine, ilk yanıt Fransa'dan geldi.
Putin’in, Kazakistan'ın başkenti Astana'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a getirdiği "sürpriz gaz" teklifine Avrupa’dan soğuk yanıt geldi. Putin'in teklifini değerlendiren Fransa Cumhurbaşkanlığı, "Daha fazla Rus gazı ithal etmemize izin verecek yeni bir altyapı oluşturmamızın bir anlamı yok" açıklamasında bulundu.
VOA Türkçe'nin sorusunu yanıtlayan Elysee diplomatları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, "Türkiye'de kurulacak gaz merkezi" üzerinden Avrupa'ya gaz ihraç etmeyi, Avrupalıların Rus petrol ve gazına olan bağımlılıklarını azaltmak istedikleri için "anlamsız" olduğunu söyledi.
Avrupa adına konuşamayacaklarını ancak bir AB üyesi olarak Fransa'nın bakış açısını yansıtabileceklerini belirten Elysee kaynakları, "Daha fazla Rus gazı ithal etmemize izin verecek yeni bir altyapı oluşturmamızın bir anlamı yok. AB olarak Rus gazına bağımlılığı azaltma yolunda oldukça ilerledik. Hatta Rus enerji kaynaklarına olan bağımlılığa tümüyle son vermeyi planlıyoruz. Bu yolda epey de ilerledik. Şimdi bu politika varken, Avrupa Rus gazını neden alsın? Türkler ve Ruslar boru hattı kurabilirler. Ama bu AB'ye yönelik bir satış için olamaz" dedi.















Yorumlar
0 yorumBu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!