“Terör örgütü propagandası yaptığı” iddiasıyla 27 Ekim’den bu yana tutuklu bulunan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın yargılanmasına başlandı. Tutuklu yargılanan ve İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün ilk kez hakim karşısına çıkan Fincancı hakkında, "terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası isteniyor. Polisin güvenlik koridoruna aldığı İstanbul Çağlayan Adliyesi’ndeki duruşma öncesi, TTB İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten bir açıklama yaptı. Ökten, “Bugün Çağlayan Adliyesi’nin önünde 2 aya yakın bir süredir ülkemiz demokrasisi ve hukuk açısından yaşadığımız utanç verici bir dönemin bir nebze olsun sonlanması için toplandık" dedi.

Ökten: "İnanıyoruz ki, hocamızı bugün karanlığa karşı, beyaz önlüklerimizle karşılayacağız"

Ali İhsan Ökten, "Hukuki hiçbir dayanağı olmayan bir kararla, halen tutuklu bulunan merkez konseyi başkanımız Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın tamamen siyasi hedeflerle ve açık bir hukuksuzlukla sürdürülen bu sürecin bugün sonlandırılmasını umut ediyoruz. İnanıyoruz ki, hocamızı bugün karanlığa karşı, beyaz önlüklerimizle karşılayacağız. Hekimlik değerleri, bilimsel düşünce özgürlüğü, mesleki bağımsızlık, meslek örgütü özerkliği ve toplumun sağlık hakkı için mücadelemizi hep beraber sürdüreceğiz" diye konuştu. Bu arada davanın görüldüğü Çağlayan Adliyesi'nin önüne Fincancı'ya destek vermek için CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, muhalefet partilerinden bazı milletvekilleri ile DİSK, Eğitim-Sen gibi sendika ve meslek örgütleri de geldi.

Prof. Fincancı neden yargılanıyor?

TTB Başkanı, PKK’nın Türk Silahlı Kuvvetleri’ni “kimyasal silah kullanmak”la suçladığı video hakkında 19 Ekim’de Medya Haber TV adlı televizyonda katıldığı bir programda, “Görüntüleri daha önce izlemiştim belli ki sinir sistemini doğrudan tutan toksik, zehirli, kimyasal gazlardan biri kullanılmış durumda. Bu bölgelerde inceleme yapılması bir zorunluluk kapsamında. Bu kapsamda bağımsız heyetlerin oraya girişinin engellenmemesi mutlaka gerekir ama ne yazık ki bu konuda bir engelle karşılaşmışlar” demişti. Fincancı’nın açıklamalarının Türk medyasında yer almasından sonra 20 Ekim’de, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmış, Cumhurbaşkanı Erdoğan da, “Türk Tabipler Birliği Başkanı ile ilgili yargı harekete geçmiştir. Hem bu kişiyle, hem bu kurumla ilgili adımlar atılacak. Bakanlarımıza, Tabipler Birliği başta olmak üzere meslek örgütlerinde yeni yapıya geçilmesine yönelik mevzuat çalışmalarının hızlandırılması talimatı verdik. Gerekirse yasal düzenlemeyle bu ismin değişmesini sağlayacağız” diye konuşmuştu. MHP lideri Devlet Bahçeli de Türk Tabipleri Birliği’nin adından “Türk” ifadesinin çıkarılması için çağrıda bulunmuştu. Fincancı ise verdiği bir röportajda, “kimyasal silah” ifadesini kullanmadığını söylemişti. VOA tarafından geçilen Türk Tabipleri Birliği Başkanı Fincancı Çağlayan Adliyesi'nde Hakim Karşısında haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türk Tabipleri Birliği Başkanı Fincancı Çağlayan Adliyesi'nde Hakim Karşısında haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türk Tabipleri Birliği Başkanı Fincancı Çağlayan Adliyesi'nde Hakim Karşısında haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.