Diyarbakır Cezaevi Müzesini Mağdurlar Kurmak İstiyor
Ha-ber.com4 yıl önce2 dk okuma0 görüntülenme

Ha-ber.comHa-ber.comGüncellendi: 9 Temmuz 2026
İngiliz Times gazetesinin, 2008 yılında “Dünyanın en kötü şöhretli 10 cezaevi” arasına gösterdiği ve açıldıktan 42 yıl sonra boşaltılan Diyarbakır E Tipi Cezaevi, müzeye dönüştürülecek. Müzeyi, 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra cezaevinde kalanlar, ilgili bakanlıklarla birlikte kurmak istiyor.
“42 sene geçse de aynı duygularlayım, ölene kadar da değişmeyecek. Çünkü orada yaşadıklarımız unutulacak gibi değil”. Bir süre önce kapatılan Diyarbakır E Tipi Cezaevinin önüne gelen Nuri Sınır duygularını VOA Türkçe’ye bu sözlerle anlatıyor.
12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonda dönemin Belediye Başkanı Mehdi Zana ile birlikte tutuklanan Sınır, yaklaşık yedi yıl, o dönemki adıyla Diyarbakır 5 No’lu Askeri Cezaevinde kaldı. Tutuklu kaldığı sürede işkence gören Sınır, yıllardır cezaevinin müzeye dönüştürülmesi için mücadele ediyor. Bugün de yine aynı amaçla cezaevinin önüne geldi.
Yedi yıl kaldığı cezaevinin çevresinde tur atan Sınır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, cezaevinin müzeye dönüştürüleceğini açıklamasından memnun. Ancak sınır, müzenin cezaevinde kalan işkence mağdurlarıyla birlikte kurulmasını istiyor.





Yorumlar
0 yorumBu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!