İsrail, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde ve Gazze şehir merkezinde yaşayan sivillerden “daha güvenli olacağı” gerekçesiyle güneye taşınmalarını istedi. Ancak İsrail, kuzeyde yaptığı gibi güneyi de hedef almaya devam ediyor.
Reuters’ın haberine göre bölge sakinleri İsrail’in dün güneydeki bombardımanını yoğunlaştırdığını söyledi.
İsrail ordusu, Hamas'ın sadece Gazze şehir merkezinde değil, diğer yerleşim bölgelerindeki sivil nüfus arasında da olduğunu savunuyor. İsrail askeri yetkilileri, “militanların yaşadığı evlerin, yanlarında siviller olsa bile meşru hedefler olduğunu” dile getiriyor.
Ordu dün yaptığı açıklamada daha önce yapılan açıklamaları yineleyerek, "Hamas'a ait bir hedef nerede ortaya çıkarsa çıksın, ordu grubun terörist kabiliyetlerini engellemek için bu hedefi vuracak ve aynı zamanda olaya karışmamış sivillerin zarar görmemesi için gerekli önlemleri alacaktır" dedi.
İsrail ordusu 12 Ekim'de yaptığı açıklamada, Gazze'nin 2 milyon 300 binlik nüfusunun yaklaşık yarısının 24 saat içinde Gazze'nin güney yarısına taşınması çağrısında bulundu. Ordu, bu çağrıyla sivilleri kuzeyde yoğunlaştığına inandığı "Hamas terör hedeflerinden" uzaklaştırmayı amaçladığını söyledi.
Askeri sözcü Jonathan Conricus, "Bölgeyi Gazze Şehri'ndeki önemli askeri faaliyetler için hazırlıyoruz. Bir sonraki aşama bu. Bu nedenle sivillerden Gazze Nehri'nin güneyine gitmelerini istiyoruz” dedi.
İsrail 22 Ekim'de uyarılarını yineleyerek kuzeyde kalanların bölgeyi terk etmemeleri halinde "terör örgütü sempatizanı” olarak görülebileceklerini bildirdi.
Hamas ise Filistinlileri İsrail'in uyarılarını dikkate almamaya çağırdı. İsrail dün yaptığı açıklamada, insanların tahliyesini engellediğine inanılan Hamas barikatlarını hedef aldığını açıkladı.
Hamas'ın göçü durdurma girişimlerine rağmen, bölge sakinleri ve uluslararası yardım kuruluşları, insanların kuzeyden ve özellikle saldırıya açık yerleşim bölgesinin diğer alanlarından kitlesel olarak hareket ettiğini söylüyor.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres yüz binlerce insana evlerini terk etmeleri için sadece saatler verilmesinin "tehlikeli ve derin endişe verici" olduğunu söylemişti.
Pek çok Batılı hükümet Gazze’de sıkışıp kalan sivillere insani yardım koridorları açılması için çatışmalara ara verilmesi, Arap ülkeleri de İsrail'e savaşı durdurma çağrısında bulunuyor.
Hamas yönetimindeki Gazze'de bulunan sağlık yetkilileri, İsrail saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana toplam 6 bin 546 Filistinlinin hayatını kaybettiğini söylüyor.
VOA tarafından geçilen
İsrail, Gazze’nin güneyini neden vuruyor? haberinde
ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. İsrail, Gazze’nin güneyini neden vuruyor? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan
İsrail, Gazze’nin güneyini neden vuruyor? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.
Yorumlar
0 yorumBu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!