
Ha-ber.comHa-ber.comGüncellendi: 13 Temmuz 2026
Ha-ber.com
Son günlerde Türkiye’nin gündeminden düşmeyen ve protestolara neden olan elektriğe yapılan zam yargıya taşındı. Şırnak Barosu vatandaşların yoğun şikayeti üzerine, zam kararının iptali için dava açtı. Baroya göre karar iptal edilirse, vatandaşlar ödedikleri paraları geri almak için dava açabilecek.
Türkiye genelinde elektrik zamlarına yönelik tepkilerin artması üzerine Şırnak Barosu harekete geçti. Baro 31 Aralık 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan ve elektrik zammını düzenleyen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun kararlarının yürütmesinin durdurulması ve iptaline karar verilmesi için mahkemeye başvurdu.
Danıştay’a sunulmak üzere Cizre Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi’ne verilen dilekçede, elektriğe yapılan zamların çok yüksek olduğu belirtildi.
Yapılan zamların hem Anayasa, hem Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğu vurgulanan başvuru dilekçesinde şu görüşlere yer verildi: “01/01/2022 tarihinden itibaren uygulanacak aktif elektrik enerji satış tarifesinde değişiklik yapılmış ve vatandaşların kullandığı tüketim miktarlarına fahiş oranda zam yapılmıştır. Bu düzenleme gerek Anayasa’nın 10. maddesinde gerekse AİHS’nin 14. maddesinde güvence altına alınan eşitlik ilkesine ve sosyal devlet ilkesine açıkça aykırıdır ve yürütmesinin durdurularak iptali gerekmektedir. Yapılan düzenlemenin ve zam oranlarının ekonomik olarak daha ağır sonuçlar doğuracağı açıktır. Ayrıca bu düzenleme ile “enerjinin adil ve herkese ucuz ulaştırılması” hususunun ve yaşamsal faaliyetlerini makineye bağlı olarak yürüten kişilerin mağduriyetlerinin dikkate alınmadığı açıktır.”
” Enerjinin ulaşılabilir ve insani yaşam koşullarında ödenebilir olması temel bir insan hakkıdır” şeklinde devam eden başvuruda, EPDK kararlarının yürütmesinin durdurulması ve iptali talep edildi.















Yorumlar
0 yorumBu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!