
Ha-ber.comHa-ber.comGüncellendi: 12 Temmuz 2026
Ha-ber.com
Almanya, Rus gazı bağımlılığını azaltma çabalarını arttırarak, ülkenin ilk sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminalini açmaya hazırlanıyor.
Sanayide çarkları döndürmek ve aynı zamanda konutları ısıtmak için Rus petrolü, gazı ve kömürüne diğer Avrupa ülkelerinden daha fazla bağımlı olan ülkenin ilk sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminalinin inşaatı başladı.
Aşağı Saksonya eyaletinin Wilhelmshaven liman şehrinde başlayan inşaatla ilgili konuşan Almanya Enerji Bakanı Robert Habeck, terminalin önümüzdeki kış aylarında devreye girebileceğini duyurdu.
Doğalgaz depolarındaki doluluk oranı yüzde 25'te bulunan Almanya, Ukrayna savaşı öncesinde Rusya’dan yılda yaklaşık 119 milyon metreküp doğalgaz ithal ediyordu.
Alman hükümeti LNG terminalinin inşaatına paralel dünya pazarından sıvı gazın gaza dönüştürüldüğü dört gemi satın aldı. Bu gemilerin Aralık ayında Almanya’da enerji deposu olarak işlev görmeye başlaması planlanıyor.
Habeck, Avrupa Birliği (AB) tarafından Rus petrolüne yönelik planlanan ambargonun, özellikle Almanya'nın doğusunda ve başkent Berlin’de geçici bir enerji sıkıntısına yol açabileceğini de açıkladı.
"Yakıt konusunda sıkıntıların yaşanacağı göz ardı edilemez, ne yazık ki bunu söylemek zorundayım" diyen Bakan, hükümetin sonbahar ve kış aylarına yönelik değişik tedbirler üzerinde çalıştığını kaydetti. Habeck, Rusya'dan gelen doğalgazın kesintiye uğrama ihtimaline karşı 30 Mart'ta "Gaz Acil Durum Planı"nı devreye sokmuştu.















Yorumlar
0 yorumBu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!