2030 FIFA Dünya Kupası’nı İspanya ve Portekiz ile birlikte düzenlemeye hazırlanan Fas, turnuvayı turizmde kalıcı büyüme sağlayacak kapsamlı bir yatırım hamlesine dönüştürüyor. Ülke, konaklama kapasitesine yaklaşık 60 bin yeni yatak eklemeyi ve 2030 yılında 26 milyon turiste ulaşmayı planlıyor.
Otel kapasitesi yüzde 20 artacak
Dünya Kupası hazırlıkları kapsamında planlanan 60 bin yeni yatak, Fas’ın mevcut otel kapasitesinin yaklaşık yüzde 20’sine karşılık geliyor.
Ülke son dört yılda yaklaşık 45 bin yeni yatak ekleyerek toplam kapasitesini 300 binin üzerine çıkardı. Yeni yatırımlarla birlikte özellikle Marakeş, Kazablanka ve Rabat’taki konaklama altyapısının daha da güçlendirilmesi bekleniyor.
Hedef 26 milyon turist
Fas yönetimi, Dünya Kupası’nın sağlayacağı küresel görünürlüğü yalnızca turnuva dönemiyle sınırlı tutmak istemiyor. Amaç, organizasyonu uzun vadeli turizm büyümesinin başlangıç noktası haline getirmek.
2025 yılında yaklaşık 20 milyon ziyaretçi ağırlayan ülke, bu sayıyı 2030’a kadar 26 milyona çıkarmayı hedefliyor.
Altyapıya 20 milyar dolarlık yatırım
Hazırlıklar yalnızca yeni otellerle sınırlı değil. Havalimanları, ulaşım bağlantıları, stadyumlar ve şehirlerin turistik altyapısı da yenileniyor.
Toplam yatırım tutarının 190 milyar Fas dirhemini, yani yaklaşık 20 milyar doları aşması bekleniyor. Fas ayrıca Çin, ABD ve Orta Doğu gibi uzak pazarlardan hava bağlantılarını artırmayı planlıyor.
Marakeş ve Kazablanka’nın yanı sıra Rabat’ın da kültür, spor ve iş turizminde daha güçlü bir konuma taşınması hedefleniyor.
Dünya Kupası kalıcı büyümenin motoru olacak
Fas, Dünya Kupası’nı yalnızca birkaç haftalık bir spor organizasyonu olarak görmüyor. Yeni oteller, ulaşım projeleri ve şehir yatırımlarıyla turnuvanın 2030 sonrasında da etkisini sürdürecek bir turizm sıçramasına dönüşmesi amaçlanıyor.
Stratejinin başarılı olması halinde Fas’ın Akdeniz turizminde Türkiye, İspanya, Yunanistan ve Mısır ile rekabeti daha da güçlenebilir.
Görsel: © Yapay zeka ile oluşturulmuş resimlendirme






Yorumlar
…Yorumlar yükleniyor…